Tisková zpráva – Jak vypadá „tajemství hudby“ v literatuře anebo v obraze?

Jak vypadá „tajemství hudby“ v literatuře anebo v obraze?
Prozradí to už šestý ročník soutěže mladých talentů „Pardubické střípky“. Zatím se ještě sbírají příspěvky a výtvarná dílka – žáci z celé republiky je mohou zasílat do 25. října.

Už jenom pár dní zbývá do ukončení výtvarné a literární soutěže s názvem Pardubické střípky, která chce podpořit malé a mladé talenty z celé České republiky. Letos se tak už po šesté mohou do soutěže zapojit žáci a studenti základních a středních škol a zaslat své literární anebo výtvarné dílko k posouzení odbornou porotou. Pardubické střípky své soutěžící sbírají ještě do pátku 24. října..
Odměnou pro zúčastněné a výherce bude kromě věcných dárků především zveřejnění vybraných dílek, a to vedle textů známých východočeských spisovatelů v bulletinu Kruh, anebo umístění kreseb na výstavě v Krajské knihovně v Pardubicích.

Stále ještě je čas vyndat ze šuplíku svá dílka
„Soutěž jsme spolu s pardubickou krajskou knihovnou vyhlásili se začátkem školního roku a zatím nám do soutěže dorazilo několik desítek prací. Do ukončení uzávěrky soutěže ale zbývá ještě týden a tak budeme rádi, pokud někteří ze studentů nebo žáků vytáhnou ze šuplíků svá dílka a podělí se o ně s námi, s porotou i s veřejností,“ uvádí Eva Černošová, předsedkyně Střediskem východočeských spisovatelů (SVČS), které je spolu s Krajskou knihovnou v Pardubicích vyhlašovatelem soutěže.
A právě spisovatelé a výtvarníci, kteří jsou členy střediska spisovatelů, zasednou v porotě a pročtou a posoudí zaslané literární i výtvarné příspěvky. „Autorům nejlepších literárních prací s potenciálem dalšího rozvoje tvůrčí literární činnosti bude nabídnuta individuální odborná lektorská podpora ze strany renomovaných spisovatelů, členů střediska spisovatelů,“ doplňuje Eva Černošová jedno ze zajímavých lákadel pro účast v soutěži Pardubické střípky.
Letošní ročník je tajemný, nese motto „Tajemství hudby“
Letos se soutěž Pardubické střípky otevírá všem žákům a studentům z celé České republiky už po šesté v řadě a přichází s volným tématem „Tajemství hudby“. „Jsme si vědomi toho, že klasická hudba neoslovuje každého, nicméně se domníváme, že málokdo si dovede svůj život bez hudby představit. Proto jsme zvolili jako motto soutěže takové téma, o kterém si myslíme, že poskytne nadějným literátům i výtvarníkům dostatečný prostor pro uplatnění jejich bohaté fantazie,“ objasňuje letošní téma Hana Cihlová z Krajské knihovny v Pardubicích. Dodává, že porota se těší, jak mladí autoři uchopí dané téma po svém.

Více o 6. ročníku soutěže Pardubické střípky
Krajská knihovna v Pardubicích – příspěvková organizace Pardubického kraje a Středisko východočeských spisovatelů vyhlašují v rámci Roku české hudby 6. ročník literární a výtvarné soutěže Pardubické střípky na volné téma: Tajemství hudby. Podtituly jsou „Hudba kolem nás (v nás)“, „Život jako hudební opus“, „Za doteky hudby“, „Hudba vypravuje, hudba maluje“.
Uvedené téma slouží jako východisko pro vlastní modifikaci, které mohou soutěžící dále konkretizovat a rozvíjet. Forma práce i technika provedení je libovolná, závazné je pouze zaměření na výtvarné nebo literární projevy. Všechny literární práce by měly být původní. Pokud již byly uveřejněny, prosí porotci o uvedení, kde.
Své příspěvky mohou zájemci zasílat do 24. října 2014 na adresu Krajská knihovna v Pardubicích, Sukova třída 1260, 530 02 Pardubice. Vyhodnocení soutěže je naplánováno na konec listopadu.
Podrobnosti a propozice soutěže jsou také v příloze tohoto mailu. Další informace soutěžícím poskytne Hana Cihlová na e-mailucihlova.okpce@volny.cz anebo na telefonu 466 500 754.

Kontakt pro média: Mgr. Veronika Volejníková, e-mail: v_volejnikova@centrum.cz

Středisko východočeských spisovatelů ve zkratce
Středisko východočeských spisovatelů je dobrovolný profesní spolek, ve kterém je nyní zapojeno na stovku členů působících v oblasti literatury, ale i dalších uměleckých oborů. Spisovatelé z celých východních Čech však tvoří jádro spolku.
Středisko východočeských spisovatelů, které se ještě v roce 2011 jmenovalo Východočeské středisko Obce spisovatelů, funguje už od roku 2000 a stále je kolektivním členem Obce spisovatelů v Praze.
Spolek má za cíl oslovovat a iniciovat veřejnost, kterou chce vyzvat ke spolupráci. Chce spolupracovat také s rodinami, školami, knihovnami a všemi dalšími „stánky kultury“. Chce spolupracovat s mladou generací.
Členové spolku nejen publikují vlastní tvorbu, ale také organizují řadu společensko-kulturních akcí ve východočeském regionu. Do takových počinů patří besedy, literární večery a čtení, divadelní představení, odborné přednášky, literární i výtvarné soutěže, křty knih či vernisáže.
Autoři ze spolku vystupují v pořadech pro rozhlas a televizi, publikují v denním tisku, píší recenze a odborné texty, zúčastňují se práce v nejrůznějších porotách.
Spolek a jeho členové také pravidelně organizují akce jako je právě probíhající 10. ročník Východočeského uměleckého maratonu. V Broumově pod patronací spolku probíhají Dny poezie Broumov, v Chrudimi akce s názvem Čajovna Luna, v Pardubicích Večery múz a v neposlední řadě kavárna U Notáře v Havlíčkově Brodě. Více se o činnostech Střediska východočeských spisovatelů můžete dočíst na na našich webových stránkách na odkazu zde.

Publikováno: 20. Říjen 2014

Další příspěvky